Hart op de tong

Hart op de tong is een therapeutische bordspel ontwikkeld door Gea Stoel voor kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen, die te maken hebben (gehad) met een echtscheiding of een verlies hebben geleden (van bijvoorbeeld een vader, moeder of zus/broer).

Praten over scheiding, rouw en verlies kan voor kinderen moeilijk zijn. Maar ook voor volwassenen. Voor de verwerking van de gebeurtenis is het wel enorm belangrijk om erover te praten. Door dit spel gezamenlijk te spelen wordt er een opening geboden om gemakkelijker te praten over je gevoel en kun je herkenning vinden bij elkaar. Het spel heeft als doel om kinderen en ook de volwassene te stimuleren om zelf stappen te ondernemen in het verwerkingsproces. En geeft aanzet om binnen het gezin ruimte te geven voor de verwerking en zo meer in verbinding te komen met elkaar. Herkenning en erkenning bij elkaar vinden is onderdeel van het proces. De verschillen in verwerking komen zo ook naar voren. Elk kind verwerkt anders. Door hier van elkaar inzage in te krijgen creëer je meer onderling begrip en openheid. Iedereen heeft de ruimte om zijn of haar verhaal te doen en iedereen krijgt aandacht. Ook worden er positieve kanten bekeken van de situatie door middel van gerichte vragen.

Het spel in beeld

Het spel kan ook gebruikt worden bij een 1 op 1 coaching. Door met (Playmobil) poppetjes in beeld brengen van wat er vóór, tijdens en na de gebeurtenis plaatsvond wordt zichtbaar gemaakt waar je soms moeilijk woorden aan kunt geven. Ja ook voor volwassenen! Dit is vanuit het gedachtengoed Bert Hellinger methodiek systemisch werken. Het opstellen van jezelf en je gezin maakt het mogelijk om als toeschouwer te bekijken wat er op tafel ontstaat. Jouw situatie in beeld brengen geeft vaak ruimte om te voelen en nieuwe inzichten en het vinden van een oplossing voor verwerking.
Het helpt om de situatie te begrijpen en er beter mee om te kunnen gaan wanneer er angst of verdriet is. Ook mogelijke schuldgevoelens die er kunnen spelen deze te accepteren en te verwerken. En het permanente karakter van de echtscheiding of het verlies te accepteren en een plek te geven.

In een rouwproces zijn er verschillende fases te onderscheiden:

Overeind blijven: dwalen in het denken en op zoek naar jezelf
Aanschouwen: de impact van de gebeurtenis wordt duidelijk
Verduren: verblijven in het diepste dal
Omkeren: tegen de wind in durven gaan
Funderen: weer vaste grond vinden
Opbouwen: jezelf en het leven weer bij elkaar rapen
Integreren: met je rugzak vol met bagage weer voluit in het leven staan

In welke fase zit jij?

Hart op de tong in beeld is voor kinderen vanaf 4 jaar al mogelijk. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar is het raadzaam dat er een ouder aanwezig is. Duur wisselt van 30 minuten tot max 45 bij jonge kinderen. Voor volwassenen in coaching traject 60 minuten.